Branche
Insights

Ondersteuning bij kinderopvangtoeslag herstelregelingen

Ondersteuning bij kinderopvangtoeslag herstelregelingen.

In het kader van recente ontwikkelingen met betrekking tot kinderopvangtoeslagen biedt Cruciale Ondersteuning waardevolle hulp via de ‘Subsidieregeling pakket rechtsbijstand herstelregelingen kinderopvangtoeslag 2023’. Deze regeling, aangepast op 1 november 2023, heeft als voornaamste doel om gedupeerden kosteloze en passende juridische bijstand te verschaffen.

Verlenging van de deadline

Onlangs heeft het kabinet aangekondigd dat de termijn voor aanvullende schadeclaims aanzienlijk wordt verlengd tot 1 januari 2025. Hierdoor krijgen erkende gedupeerde ouders meer tijd om zich aan te melden voor aanvullende werkelijke schade. Deze verlenging beoogt ouders de gelegenheid te bieden een procedure te kiezen die het beste past bij hun individuele situatie.

 

Nieuwe procesmogelijkheden

Hoewel het indienen van aanvragen voor aanvullende schade momenteel beperkt is tot de Commissie Werkelijke Schade, heeft het kabinet plannen om op termijn diverse procedures beschikbaar te stellen voor gedupeerde ouders. Deze uitbreiding geeft ouders de kans om weloverwogen beslissingen te nemen die aansluiten bij hun specifieke behoeften.

Een opmerkelijke ontwikkeling is de lopende pilot voor een alternatieve procedure via Stichting Gelijkwaardig Herstel, gestart in september. Deze route ondersteunt ouders bij emotioneel en financieel herstel door begeleiding bij het beschrijven van hun leven vóór en na de problemen met de kinderopvangtoeslag. De schadeposten worden hierop gebaseerd, elk met een vast bedrag dat voor alle deelnemers gelijk is. De route wordt afgesloten met een vaststellingsovereenkomst tussen de gedupeerde en de overheid.

Hoewel momenteel slechts 300 tot 1.000 ouders deelnemen aan deze pilot, wordt verwacht dat de regeling begin 2024 wordt opengesteld voor alle ouders met aanvullende werkelijke schade. Het is echter belangrijk op te merken dat zelf aanmelden op dit moment nog niet mogelijk is.

De verlengde deadline biedt gedupeerde ouders een nieuwe kans om hun recht op aanvullende schade te waarborgen en de meest geschikte procedure te kiezen. Het kabinet blijft zich inzetten voor rechtvaardigheid en herstel in deze complexe kwestie rondom de kinderopvangtoeslag. Cruciale

Mao Advocaten staat klaar met hun deskundige advocaten om gedupeerden van de kinderopvangtoeslagaffaire te ondersteunen en zo hun recht op herstel te waarborgen. Neem vandaag nog contact met ons op voor professionele juridische bijstand.

Branche Insights

Nieuws over recht en juridische zaken.

Vraag het onze advocaten

De advocaat
uit Schiedam

Mao Advocaten logo

Start het gesprek.

Heeft u een vraag voor ons?

Wilt u meer informatie of wenst u een overleg met een van onze juridische specialisten? Laat uw gegevens achter via het formulier hieronder, en wij zorgen voor een spoedige terugkoppeling.